Câștigătorii Open Mic Comedy Cluj

comedy-cluj

Iubitorii de stand up s-au strâns pe 18 octombrie la Urania Palace din Cluj Napoca pentru marea finală Open Mic Comedy Cluj. Festivalul Internațional de Comedie a adus pe scenă tineri talentați, dintre care doar 6 au ajuns în finală.

Vă povesteam zilele trecute despre semifinaliștii Open Mic Comedy Cluj care a avut loc pe 17 octombrie 2018 și despre cei trei Bogdan care s-au calificat în finală. Bogdan Ghirău, Bogdan Drăcea și Bogdan Tătaru au cucerit juriul cu glumele lor și au atras ropote de aplauze din partea publicului.

open-mic-cluj

Finala a fost absolut genială, iar competiția a fost destul de strânsă. Deși emoțiile au fost mai mari pentru concurenți, mi s-a părut că s-au descurcat mai bine în finală. Glumele au fost mai bune și mai multe. De la finala Open Mic nu a lipsit nici Cameleonul Comedy Cluj care a interacționat cu publicul și a asigurat buna dispoziție întreaga seară.

Cei șase finaliști au concurat pentru marele premiu, 1000 RON. Bogdan Drecea a fost declarat câștigătorul competiției Open Mic, competiție care încurajează tinerii talentați să ajungă comedianți.

După cum v-am promis, am stat de vorbă cu câștigătorii celei de a doua semifinale din cadrul festivalului Comedy Cluj. Primul intervievat a fost Bogdan Tătaru și am povestit cu el înainte de a urca pe scenă. Vă las mai jos să citiți interviul cu el.

comedy-cluj

Bogdan Tătaru a fost și concurentul care a deschis marea finală, emoțiile și presiunea fiind mai mari pentru el.

Bogdan, tot ce știu despre tine este faptul că ai fost polițist și te-ai calificat pentru finala Open Mic. Spune-ne mai multe despre tine. 

Totul a început din pântecul mamei, cât de departe vrei să ne ducem, ca să știu încotro o iau. Fac un rezumat?

O frază, te rog.

Mi-am dorit mereu să ajut oamenii, prin cariera mea de polițist am crezut că voi face asta. Am făcut-o până într-un anumit punct și apoi m-am gândit și la mine puțin și am urmat căile IT-ului. Și odată ce am luat decizia, după aproape 10 ani de muncă în poliție, să mă apuc de altceva, m-am apucat cu adevărat de tot ceea ce îmi plăcea și îmi doream. Dorințele pe care le aveam erau IT-ul și stand up-ul. 

Lucrezi și-n It sau faci doar stand up?

Lucrez în IT de doi ani de zile.

Când și cum te-ai apucat de stand up?

În Timișoara, unde locuiesc acum, de acolo a început un proiect frumos cu un băiat care avea experiență în domeniu, care avea nevoie de cineva care să mai facă cu el. În domeniul stand up-ului mereu va exista un deschizător, o persoană care face 10-15 minute stand up și încălzește publicul pentru main event, care de obicei este comediantul principal. Acest băiat avea nevoie de un „încălzitor” și eu m-am oferit să scriu glume, neștiind că are nevoie de o persoană pe scenă. La o cafea, ala cum stau cu tine, mi-a spus: „eu am nevoie de un om pe scenă”. Și toate fricile care erau undeva înăuntrul meu au ieșit la suprafață, gen frica de a vorbi în public, care și acum, după doi ani de când fac asta, persistă. 

Ai avut emoții la semifinală? 

Da. Am întotdeauna emoții și am același sentiment înainte de a urca pe scenă de fiecare dată. Toți avem nevoie, cumva, de acceptare. Acceptarea în cazul vostru vine prin râsete și prin aplauze. Dacă nu le auzi ești foarte dezamăgit, vrei să te lași de meserie, dar cred că show-urile proaste te învață cel mai mult. Cine spune că nu le-a avut, minte și asta te învață cu adevărat să devii din amator, intermediar. 

De ce Open Mic și nu Iumor?

Bună întrebare! 🙂 Cred că Open Mic-ul reprezintă munca de jos a comediantului începător și ăsta este startul. Iumor este o chestie televizată, ies lucruri bune de acolo, iese publicitate și lume te știe, eu vreau să fiu cunoscut prin munca pe care o depun mi întâi, și apoi prin a fi chemat pe scene mai mari. Și nu cred că am ajuns la nivelul să mă cer televizat și încă nici la nivelul să fiu cerut televizat. Mai e drum până acolo și cred că va fi un drum interesant. 

Cum te-ai simțit pe scenă în semifinală?

Excelent! Eu chiar am intrat pe scenă spunând că nu știu nimic despre Cluj și că e prima mea dată când vizitez Clujul, dar am auzit de la comedianții cei mari din București cum că ar avea Clujul cel mai fain public de stand up. Avid de comedie și receptiv la fenomenul ăsta care ia destul de mare amploare la noi în țară. Și s-a confirmat în semifinală că publicul vrea asta, cere și șanse ai indiferent de nivelul la care ești.

Ai emoții pentru finală? 

Absolut!

Îți urez mult succes! Ce caracteristici ar trebui să aibă un comediant? 

Sunt multe caracteristici generale pe care cred că ar trebui să le îndeplinești, dar eu cred că personalitatea ta contează cel mai mult. Fii tu însuți e cel mai bun sfat pe care l-aș putea da vreodată! În cazul meu am încercat să creez personaje și oamenii mai apropiați au zis „bă, pe tine voiam să te vedem pe scenă, nu pe personajul ăla!”. 

Ce comedianți te inspiră?

De pe meleagurile românești apreciez mult comedianții mari pe care îi știe toată lumea: Teo, Vio și Costel sunt primii care îmi vin în minte. Micutzu, Bordea, fiecare are un stil diferit și poți învăța. Poate ca polițist nu ar trebui să zic asta, dar și în această meserie e bine să se fure. E important să urmărești pe toată lumea și să nu crezi că tu ești cel mai bun. Oamenii ăștia au muncit 10-15 ani să ajung în locul în care sunt acum și merită recunoștința asta, mai ales de la tine ca și începător. 

Și țin mult să spun că apreciez că au apărut multe femei care fac stand up în ultima perioadă. Părea o meserie care discriminează oarecum și sunt foarte bune. Prima persoană care îmi vine în minte și este preferata mea este Maria Popovici. Am avut onoarea să o cunosc și e o persoană cu un caracter foarte mișto și are energie super pozitivă. 

Te-ai gândit să rămâi în Timișoara sau să te stabilești în altă parte?

Am locuit 4 ani în București și nu mai vreau trag înspre capitală, deși am amintiri plăcute acolo. Mecca stand up-ului românesc se află în București. Acesta ar fi drumul natural pe care ar trebui să-l urmez. Momentan sunt singurul, din câte știu eu, care face stand up în Timișoara, îmi place mult mai mult ideea de a aduce curentul de stand up local. Mi-ar plăcea să știe lumea că există și cineva în Timișoara care face stand up comedy și sunt convins de faptul că, cu timpul, mi se vor alătura suflete noi și tinere care vor să facă chestia asta.

Îți bate Viorica Dăncilă la ușă. Care e primul lucru pe care îl spui este nu știu cine e și nu-mi place politica. 

Cel mai folosit emoticon este smiley face și tot ce împlică râsete.

Nu i-ai da niciodată like pe Facebook lui Dragnea. 

Melodia pe care o ai pe repeat este Sound of the police. Și a doua melodie este Eminem – Kill shot.

Primul lucru pe care îl faci dimineața este să mă urăsc pentru că m-am trezit atât de devreme pentru că lucrez în ture și e oribil să-mi dau trezirea la 6. 

Proiecția/spectacolul favorit din cadrul festivalului Comedy Cluj este Open Mic-ul pentru că am fost și eu acolo, dar cred că răspunsul e Sașa și Radu Isac.

Cel mai mare defect al tău este vorbesc prea mult. 

Mesajul/ sfatul pentru cei care au citit acest articol este să-l citească cu mintea deschisă. Am întâlnit foarte mulți oameni care nu știu ce reprezintă ideea de stand up comedy și îl asociază direct cu vulgaritatea. E mult mai mult în spate, sunt procese emoționale, sunt trăiri și totul vine din trăirile interioare ale artistului care e pe scenă. Foarte multe au rădăcinile în depresii sau în experiențe neplăcute. 

xoxo

Photo credit: Ștefana Palade

One Reply to “Câștigătorii Open Mic Comedy Cluj”

  1. Sery Andreea says: octombrie 27, 2018 at 9:08 pm

    Mi se pare super tare articolul❤ Felicitări 😘

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*