Casa visurilor noastre costă un kilogram de curaj

proiecte-casa

Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, casa visurilor noastre costă un kilogram de curaj. Asta mi-am dat seama după ce am vizitat https://www.aia-proiect.ro/ . Înainte de a trage concluzia că nu am toate țiglele pe casă, vă recomand să citiți argumentele din rândurile care urmează. Curajul nu înseamnă noua monedă națională, nici un sistem fancy și inedit de a plăti la casa de marcat. Nu e ca și cum mergi să îți cumperi pâine și lapte, și după ce plătești spui „oh, mi-a mai rămas ceva curaj să plătesc și pentru concertul de mâine din club”.

De ce un kilogram de curaj? Pentru că, pe lângă bani, avem nevoie de curaj pentru a ne construi casa visurilor noastre. Curajul de a pune întrebări și de a ne exprima toate nevoile. Degeaba visăm la case cu etaj, dacă nu ne asigurăm că proiectantul a înțeles ceea ce ne dorim. Bineînțeles, un proiectant bun și care se respectă, ne va pune el un set de întrebări, dar sunt absolut sigură că fiecare dintre noi are cel puțin 5 întrebări atunci când vine vorba de proiectul casei sale. Decât să mergem pe principiul „lasă, vedem în șantier dacă a înțeles ce tip de casă vreau”, mai bine îi adresăm exact întrebările care ne macină și la care ne dorim un răspuns.

casa-visurilor-noastre-case-etaj

Curajul de a alege proiectantul casei noastre, nu după factura pe care ni-o înmânează la final, ci după experiența și creativitatea lui. O casă construită cu bani puțini, nu înseamnă neapărat o casă bună și trainică, așa cum nici cei mai mulți bani din lume nu ne garantează faptul că vom avea casa visurilor noastre, la cele mai înalte standarde.

Curajul de a sta de vorbă cu cel puțin un fost client al proiectantului ales. Știm deja faptul că un client mulțumit înseamnă cea mai bună reclamă pe care o poți avea vreodată. Nu campanii de marketing, nu vorbe frumos ambalate, nu promisiuni. Recomand acest lucru pentru a evita următoarea situație, neplăcută aș zice. Alegi un arhitect după talentul său la desen, iar până când îți livrează frumos proiect de casă, prinzi rădăcini. Să nu mai zic de faptul că ai fi putut primi 154 proiecte în acest timp. Ei bine, treci cu vederea așteptarea îndelungată, însă îți dai seama că acel proiect de casă deosebit de frumos desenat e cam imposibil de construit din cauza faptul că nu respectă toate legile în vigoare. Stai, te uiți la factura primită, te uiți la proiectul de casă și îl întrebi descumpănit.

-Dar cum e posibil așa ceva?

-Modificările se pot face în șantier.

-Dar…

-Ah, nu trebuie să vă faceți griji. Am mai făcut asta înainte cu un alt client, vara aceasta o termin.

-Ok, și cât durează?

-Dacă totul merge conform planului, aproximtiv 5 ani.

Ei bine, nu cred că ne dorim să așteptăm cinci ani pentru a ne vedea casa visurilor noastre terminată.

aia-proiect-casa-visurilor-noastre

Totuși, dacă nu avem curajul de a vorbi cu unul dintre foștii lui clienți, mai e ceva ce putem face: un search pe Google, unde căutăm proiecte casă cu etaj și vedem rezultatul. Nu ne uităm doar la poze, ci și la feedback-ul primit. Dacă arhitectul nostru a lucrat impecabil, iar beneficiarul e mulțumit, atunci avem undă verde de a merge mai departe.

Curajul de a cere proiectantului o ofertă completă, care să conțină următoarele:

 • vederea casei 3D – asta ne va ajuta să înțelegem mai bine cum va arăta casa noastră.
 • amplasarea casei pe teren în funcție de punctele cardinale – e destul de important ce camere au orientare spre sud și ce camere au orientare spre nord.
 • mobilarea casei cât mai apropiată de dorințele și nevoile noastre – aici verificăm dacă ne convine amplasarea prizelor (și numărul lor), a întrerupătoarelor, a obiectelor sanitare, a scurgerilor și, evident, a țevilor de apă.
 • specificarea în proiect a tipurilor de materiale folosite și a finisajelor.
 • garanția că proiectul nostru de casă va primi autorizație de construcție (DTAC-ul).

Curajul de a solicita modificări în cadrul proiectului. Indiferent că ne dorești schimbarea tencuielii, a compartimentării, a culorii alese pentru fațadă sau orice altceva, e indicat să solicităm aceste modificări. Până la urmă e vorba de casa visurilor noasre, corect?

aia-proiect

Curajul de a-i solicita un portofoliu. Revin la idee de mai sus, în care ne dorim o casă cu etaj. Sau, mă rog, case mansardă. E important ca proiectantul să aibă în portofoliul său și proiecte casă cu mansardă, nu doar proiecte proiecte case parter.

Curajul de a-l lăsa să-și facă treaba și de a avea încredere în el. Odată bifate toate aspectele de mai sus, e important să avem încredere în proiectantul ales. Nu e cazul să pozăm în mari specialiști în construcții și să-i dăm indicații, ci trebuie să-l lasă să-și facă treaba.

Nu în ultimul rând, curajul de a visa. Să lăsăm imaginația să curgă și nu ne impunem limite. Ne putem inspira din reviste de specialitate, din filme, casele prietenilor noștri sau, de ce nu, din locurile pe care le-am vizitat în vacanță. Cât de fain ar fi să putem aduce o bucățică din amintirile din vacanță chiar în casa noastră? Rămâne doar să ne notăm ideile și elementele cheie pe care ni le dorești (foișor, garaj, mansardă, ferestre X model, piscină, grădină cu flori, etc).

AIA-Proiect-birou-de-proiectare

Curajul de a ieși din tipar. Putem lua unul dintre modelele de proiecte case cu parter de pe AIA Proiect și să-l personalizăm după bunul plac. Putem elimina ceea ce ne displace din proiectul existent și putem adăuga elementele pe care ni le dorim.

De ce AIA Proiect? Pentru că ei apreciază curajul și pun accent pe calitate. La AIA Proiect nu găsim doar arhitecți și ingineri, ci artiști. Sculptori de vise.

Acum înțelegeți de ce casa visurilor noastre costă un kilogram de curaj?

Articol scris pentru proba 7 din SuperBlog 2019?

5 Replies to “Casa visurilor noastre costă un kilogram de curaj”

 1. Trandafir Mihaela Anabela says: octombrie 19, 2019 at 6:54 pm

  da, da si iar daaa, noua ne. au luat 3ani sa ne facem o casuta mica primitoare, si tot nu. i gata, nu e casa visurilor dar e acasa, si e facuta cu munca noastra amea si a sotului, am racait, curatat, zugravit si carat si multa munca împreună ca sa ne facem un acasa 🙂 deci un kg si ceva as zice eu ca trebuie😅👌 si nervi de otel, ca socoteala de acasa nu e precum cea din targ

  1. Roman Nicoleta Ana Maria says: octombrie 20, 2019 at 8:35 am

   Felicitări draga mea pentru articol foarte frumos! Noi ne construim a doua casa!sotul o construieste și da pot spune ca ne a trebuit mult curaj sa lasam in urma prima casa si sa o luam de la cap!dar cu multa credinta,ambiție si curaj putem face orice!

 2. Anda Stanciu says: octombrie 19, 2019 at 7:09 pm

  da asa este iti trebuie curaj sa te apuci sa faci o casă în ziua se azi

  1. Valeria Chertes says: octombrie 19, 2019 at 7:36 pm

   Casa visurilor costa mai mult de un kilogram,știu din proprie experiență.Succes!

 3. Maria Maria says: octombrie 20, 2019 at 8:38 am

  Așa este tot ce scrie in acest articol îți trebuie mult curaj pt a construi o casă, știu din proprie experienta

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*