Casa activă – sau cum arată fericirea

casa-activa

De-a lungul timpului, nimeni nu a putut să explice cu subiect și predicat ce înseamnă fericirea. Unii spuneau că e o stare, alții că e o destinație. Unii ridicau din umeri, încercând să ghicească răspunsul, alții spuneau că nu există.

Pentru mine, casa activă reprezintă definiția fericirii. Deși unele persoane cred cu tărie că aceste case ne fac mai leneși și mai grași, eu cred fix contrariul. O casă activă reprezintă cheia unui stil de viață mai bună. Și acum, spuneți-mi voi mie, cine nu își dorește un stil de viață mai bun?

Deși lucrez printre proiectanți și arhitecți, nu știu să vă explic în detaliu cum se proiectează o casă. Mai trag uneori cu ochiul la ce proiecte de casă lucrează, dar mi se par chestii de domeniul SF-ului. Nu înțeleg o secundă acele schițe, cu tot felul de linii, puncte și forme ciudate. Partea bună e că nici nu e nevoie să le înțeleg, căci nu eu mă ocup de construcția unei case. Mi se pare fascinant, totuși, cum ei reușesc să proiecteze o casă , chiar dacă terenul și poziționarea lui nu este cel ideal și se folosesc de fiecare milimetru din spațiul dedicat casei pentru că rezultatul să fie optim.

Asistând zilnic la discuții despre case, proiecte case, energie și eficiență, mi-am permis să acord puțin mai multă atenție unui proiect de casă. Ca să înțelegeți mai bine la ce mă refer, eu sunt genul acela de om care se oprește la design-ul unui produs. Dacă sunt mulțumită de felul în care arată acel produs, nu intru în detalii. Până acum, nu făceam excepție nici de la case. Are acoperiș? Perfect! Are geamuri și uși? Senzațional! Are apă în casă? Absolut fantastic! De câte ori nu am închiriat un apartament doar pentru că e drăguț? Sau că are dulap imens, cu oglindă? Și cadă și mai imensă în baie? Iar patul e king size și pot dormi ca o zeiță pe diagonala lui fără probleme? Vă spun eu, de multe ori.

Făceam lucrul acesta de fiecare dată. Și mereu dădeam greș. În consecință, trebuia să mă mut. DIN NOU! Nu știu cât de familiarizați sunteți, dar nunta și scrierea unei licențe sunt considerate cele mai grele și extenuante lucruri. Pentru mine, a mă muta într-un apartament nou este echivalentul a 10 nunți și 50 de licențe. Evident că am gafat-o rău și cu închirierea ultimului apartament. Era mobiliat super drăguț, finisaje, oglindă mare și frumoasă pe hol, led-uri în parchet – șmecherie totală. Vara nu am avut nici un reproș, eram mulțumită de alegerea făcută. Ba mai mult, îmi venea să mă felicit singură că am reușit, în sfârșit, să aleg un apartament frumos și bun. În momentul în care iarna a decis să intre în drepturi, am început să văd lucrurile cu alți ochi. Degeaba aveam eu pat imens, dacă dormeam îmbrăcată cu două straturi de haine pe mine și eram învelită cu trei pături pentru că era scurgeri de căldură la geam. Degeaba aveam centrală termică, dacă toată căldura se risipea în câteva ore. Degeaba locuiam într-un apartament mișto, dacă plăteam facturile echivalentul unui salar minim pe economie.

case-active-aia-proiect

Încă nu sunt pregătită să mă mut la casa mea, dar știu că atunci când voi face acest pas, îmi voi construi casa cu AIA Proiect. Pe lângă faptul că au o experiență vastă în proiectare și construcții,ei fac tot posibilul să includă într-un proiect casă toate dorințele și nevoile clientului. Mai mult decât atât, ei fac posibil ca viitoarea casă a visurilor tale să fie și o casă eficientă energetic. Într-un cuvânt, să îmbine utilul cu plăcutul.

Și acum, dacă ați ajuns să citiți până aici, poate vă întrebați ce treabă are o casă activă cu fericirea. Păi are! O casă activă sau o casă nZEB (înseamnă fix același lucru), deși nu face cartofi prăjiți sau cafea dimineața, are multe alte beneficii. Nu-s cea mai bună persoană la a da detalii tehnice din acest domeniu, dar vă voi povesti ce m-a convins pe mine.

Casa activă este environmentally friendly. Este interesant cum noi, oamenii, ne plângem de poluare și lipsa sustenabilității mediului înconjurător, dar noi în continuare ne construim case clasice care nu fac altceva decât să afecteze mediul.

Are consum aproape zero. Ei bine, asta este partea mea preferată. Să ai o casă care să nu consume multă energie și să își producă singură energia, mi se pare fantastic. Asta înseamnă facturi aproape de zero sau chiar pe minus. Pe lângă faptul că într-o casă activă nu există pierderi de căldură, ai parte de gradul de confort pe care ți-l dorești. Am mai văzut case izolate bine, cu tot felul de sisteme smart, dar este ceva ce mi-a atras atenția în mod deosebit la casele active. Și anume, circuitul de încălzire în casă. Există posibilitatea ca fiecare cameră din casă să aibă propriul circuit, astfel că economisești căldură și ai parte de confortul dorit. Acest lucru pentru mine reprezintă bani pe care îi pot investi în orice lucru care îmi place. Și cred că știți deja cât de mult iubesc vacanțele!

Iar vacanțele înseamnă libertate. Cunoaștere. Autocunoaștere. Adrenalină. Relaxare. Fericire. Și, uite așa, mi-am adus aminte că proiectul meu de a pleca în fiecare lună într-un city break nu s-a materializat pentru că nu aveam suficienți bani. Păi așa se întâmplă când plătești facturi căruțe de bani, trece viața pe lângă tine și tu tot stai și te întrebi „de ce nu am un stil de viață mai bun?”.

Investește inteligent în locuința ta și fii un om mai fericit!

Articol scris pentru proba 5 din Spring SuperBlog 2019!

 

5 Replies to “Casa activă – sau cum arată fericirea”

 1. Trandafir Mihaela Anabela says: martie 17, 2019 at 10:45 pm

  Wow…..pai aspecte pro-costuri scazute la energie electrica
  -confor,caldura si siguranta,desing placut
  Si acum contra/nu neaparat contra,..dar ceava dezavantaje pe care le vad eu- pret mare de achiztie,clar o asa casa costa si nu e pt oricine
  -si unul fizic pentru noi..dupa ce ca suntem lenesi,si mergem chisr si la paine cu masina 2 strazi,,,o casa asa comoda s.ar putea sa fie prea comoda pt puturosi….
  Nu spun ca nu mi.ar placea,dar totusi nu e de oricine munceste cinstit…. super articolul,mi.a pus mintea la contributie,ma captat,si sa jucat un pic cu imaginatia mea

 2. Valeria Chertes says: martie 18, 2019 at 12:30 am

  Foarte frumos articol,felicitări și succes!

 3. Marinescu Constantina Cristina says: martie 18, 2019 at 8:10 am

  Foarte frumos articolul, cine nu și-ar dori o casă activă? Chiar și eu îmi doresc, însă costurile de achiziție sunt mult prea mari!

 4. Roman Nicoleta Ana Maria says: martie 18, 2019 at 8:24 am

  Felicitări pentru articol! De la mine 100 puncte😍😘 Noi incercam sa ne construim o casa activa😍acest articol il voi arata sotui el lucreaza in domeniu constructiilor si eu il intreb mereu cum de intelege acele proiecte pentru case😀

 5. Proba 5. Casa viitorului se proiectează acum says: martie 18, 2019 at 4:10 pm

  […] CASA ACTIVĂ – SAU CUM ARATĂ FERICIREA […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*