Cartea secretă a Fridei Khalo

cartea-secretă-a-fridei-khalo-recenzie

Cartea secretă a Fridei Khalo a fost una dintre cele mai neinspirate alegeri pe care le-am putut face. Cred că și din acest motiv am citit cartea greu și am publicat recenzia destul de târziu. Cartea secretă a Fridei Khalo mi-a fost recomandată de către o colegă și m-am gândit să-i acord o șansă. Când am început să o citesc, mi-am dat seama că nu e pe stilul meu. Nu-mi plac bibliografiile sau cărțile de tip jurnal sau memorii, deci nu știu ce a fost în capul meu când am comandat această carte.

Să ne înțelegem: Cartea secretă a Fridei Khalo nu e o carte rea. Doar că…nu e pentru mine. Mie îmi place suspansul, comedia, drama, dialogul. În schimb, în Cartea secretă a Fridei Khalo se găsește mai mult istorie, mărturii, descriere. E posibil să nu fi fost foarte impresionată de această carte și pentru simplu fapt că nu-s fan al artistei. Ceea ce îmi place, totuși, la acest roman este felul în care este structurat și faptul că descoperi multe detalii despre viața artistei. Ah, și mi-au mai plăcut rețetele culinare ale Fridei, cu diverse condimente exotice.

cartea-secretă-a-fridei-khalo-recenzie

Deși aveam habar de Frida Khalo – pentru că, nu-i așa, cine nu a auzit de ea?! – am descoperit o mare parte din personalitatea ei. La finalul cărții chiar am ajuns să empatizez, cumva, cu ea din cauza destinului ei. Deși a călătorit foarte multe, a cunoscut oameni și culturi diferite, a iubit și a fost iubită, deși a avut parte de faimă și apreciere, ea nu a fost fericită. Și acest lucru cred că e cel mai crunt lucru care ți se poate întâmpla vreodată. Pe de altă parte, a fost interesant să aflu faptul că Frida a fost amantă, atee, bisexuală sau comunistă. Nu judec și nici nu critic, dar aceste informații au fost noi pentru mine. Alții, însă, au criticat-o dur pentru stilul de viață pe care l-a avut, dar ceea ce nu trebuie să uităm este faptul că, pe lângă a fi artistă, Frida a fost om. Iar un om greșește și, totodată, are dreptul de a decide ce vrea să facă cu viața lui personală.

Ceea ce am apreciat la Frida Khalo a fost faptul că a pus pasiune în tot ceea ce a făcut și puterea ei de a ierta. De regulă ne este ușor să iertă persoanele care ne sunt apropiate, dragi, dar ea a putut să-și ierte chiar și dușmanii. Acest lucru este absolut fantastic! Cu toate acestea, tot nefericită a rămas.

Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit!

6 Replies to “Cartea secretă a Fridei Khalo”

 1. Roman Nicoleta Ana Maria says: mai 3, 2019 at 4:16 pm

  Multumim pentru articol! Bine de stiut cum este aceasta carte,nici mie nu mi place acest gen de carte!

  1. madmoiselle says: mai 4, 2019 at 10:06 pm

   Oh, și mă gândeam că-s singura căreia nu-i place! 😀

 2. Valeria Chertes says: mai 3, 2019 at 4:38 pm

  O carte care nu cred sa fie pe placul meu.

 3. Daniela says: mai 3, 2019 at 5:58 pm

  Cand nu esti ca ceilalti,oamenii te judeca!probabil asta s-a intamplat si cu Frida.Iar apropo de carte,la ce coperta are nu e atractiva,deloc:)

  1. madmoiselle says: mai 4, 2019 at 10:06 pm

   E drept că nu are o copertă foarte atractivă. Ce să faci, atât s-a putut! 🙂

 4. Trandafir Mihaela Anabela says: mai 4, 2019 at 9:43 am

  deci…pare a fi fost o femeie independenta si puternica aceasta Frida 🙂 dupa.cum ai descris cartea tot ai facut.o sa fie interesanta😅 sigur are lectii de viata bune in ea…pt ca chiar daca nu a fost pe placul.tau maxim..tot te.a facut ceva sa o citesti 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*