Bogdan Ghirău la Comedy Cluj

bogdan-ghirau-comedy-cluj

„Stand up e egal realitate. O realitate exagerată.”

 

bogdan-ghirau

Bună, Bogdan. În primul rând doresc să te felicit pentru show-ul de ieri și de astăzi…

Azi nu prea (râde). 

De ce zici asta? Ai fost amuzant, mie mi-a plăcut!

Nu știu, nu a fost așa ok. A fost cam tras de păr. 

Înainte de a povesti mai multe despre finala Open Mic, te rog să te prezinți pe scurt și pentru cei care vor citi acest interviu. 

Mic, nasul mare, îmi place să cânt, la chitară, pian, voce și îmi place să încerc să fac stand up. 

Văd că ești un artist complet. Și muzică, și stand up..

Da, eu încerc puțin din toate. Îmi place și comedia, și muzica. Muzica ar fi pe primul loc, chiar dacă nu mă știe nimeni. Mai cânt de vreo trei ori pe an, ultima oară am cântat la ceva festival în Târgu Mureș și apoi la Awake, la scena The Office. Era o scena mai micuță și am cântat chiar când era pe scenă Akua Naru și chiar m-am mirat că mai stătea lumea să mă asculte. 

Frumos, felicitări! Revenind la festivalul Comedy Cluj, unde ți-a plăcut mai mult, în semifinală sau în finală? 

De plăcut mi-a plăcut mai mult în semifinală pentru că am trecut mai departe. Chiar dacă mai încerc eu acum să fiu cu zâmbetul pe buze, eu sunt distrus. Și din partea publicului am simțit același lucru. 

Când și cum te-ai apucat de stand up?

1893..râde. Glumesc, în decembrie 2017. Pe la sfârșit, înainte de Crăciun. Mergeam de prin octombrie în Flying Circus și testam terenul. Am tot mers la Open Mic-uri să văd cam cum stă treaba și am zis „hai să mă bag și eu”. Știu că prima dată nu mai erau locuri pentru că l-am sunat pe Sasha (el e Mc-ul) și mi-a zis că e full. Prima dată nu am chemat nici un prieten, dar până la urmă au aflat și au venit să mă vadă. Dar a fost bine, câștigasem. Eram fericit, ceva de genul „Bă, Costel? E pișat! Eu mă duc în America!”. 

bogdan-ghirau-stand-up

Ce părere ai despre cuvintele vulgare din stand up?

Cuvinte vulgare nu înseamnă neapărat că înjuri. Că poți să zici ceva despre femei și să fii vulgar, dar să nu înjuri neapărat. 

Reformulez atunci. Ce părere ai despre înjurăturile din stand up?

Dacă sunt spuse unde trebuie, e ok. Pentru mine stand up-ul e ceva natural, adică eu mă sui pe scenă, dar publicul nu trebuie să simtă asta. Publicul trebuie să simtă că eu sunt la o masă cu ei și eu încep să povestesc. Să fie prietenie între comediant și public, iar înjurăturile sunt acolo. Dacă înjuri la fiecare propoziție se simte că e exagerat, da dacă tu vrei să zici că un tățan ți-a făcut ceva chestie, nu poți să spui „Și țăranul mi-a spus: este o exacerbare neverosimilă această chestie care s-a întâmplat..”. Nu pot să spun asta, trebuie să spun ce a spus țăranul, „ce p**a mea a fost?”. Trebuie să înjuri, asta e realitatea, iar stand up e egal realitate. O realitate exagerată.

Ce te inspiră să îți scrii glumele?

Îmi place să scriu mult din ceea ce mi se întâmplă și mai mult să scriu despre mine. Autoironie, în special. Eu merg la bibliotecă la BCU și scriu glume. Îmi place că las impresia că-s la medicină și eu îmi deschid laptopul și, cum nimeni nu citește ce scriu, pot să-mi fac treaba liniștit. Dacă te-ai uita în Word-ul meu, ai vedea P**A, dar eu par foarte inteligent. Mie îmi place să merg la BCU pentru că observ oamenii și asta mă inspiră. 

De ce Open Mic și nu Iumor?

În primul rând, pentru că nu am experiență. Ipotetic vorbind, merg la Iumor și rup. Ajung în semifinale și apoi o să fiu chemat în turneu. E clar că mai trebuie să am glume, nu e suficient doar cele 3 minute pe care le vede publicul în emisiune. Și mai trebuie să scriu, asta pentru că și publicul are așteptări foarte mari. „Bă, l-am văzut la televizor la Antena 1 la Iumor” și eu am maxim 10 minute de material. Dacă aș avea experiență precum Micutzu, Costel, atunci mi-aș permite. 

„În al doilea rând, îmi doresc o chestie organică. Adică să vină totul de la sine. Eu acum sunt jos de tot și, dintr-o dată sunt sus, în vârf. Cum mă descurc? Eu nu-s pregătit pentru chestia asta!”

bogdan-ghirau-muzica-stand-up

Ce caracteristici ar trebui să aibă un comediant? 

Umor, spontaneitate și capacitatea de a te face de rahat. 

Ce comedianți te inspiră?

Mă inspiră Costel la act out și cum duce toate chestiile spre el. Se analizează pe el, de exemplu „am văzut o mașină și mă gândeam că…” și o duce foarte departe. 

Apropo de asta, când erai în seara asta pe scenă, ai făcut la un moment dat un gest care m-a dus direct cu gândul la Costel. 

Da, vezi? Și asta e în subconștient pentru că-l urmăresc de foarte mult timp. Dar toți mă inspiră, nu e cineva de la care să nu înveți ceva. 

bogdan-ghirau

Bate Dăncilă la ușă. Care e primul lucru pe care i-l spui? Intră, pentru că știu că e ușa încuiată. 

Cel mai folosit emoticon al tău este :D. Un zâmbet dințos. 

Nu ai da niciodată like pe Facebook la ..cum ziceai că te numești? Glumesc, ție îți dau. Nu aș da like niciodată la postările acelea „dă like și îți spun părerea mea despre tine”. 

Melodia pe care o ai pe repeat în această perioadă e The Mono Jacks – Infinit.

Primul lucru pe care îl faci dimineața e să stau jumate de oră și încerc să mă motivez să mă ridic din pat. 

Proiecția/filmul/show-ul preferat din cadrul Comedy Cluj e spre rușinea mea nu am ajuns la nici un film. Am mers numai la Roast-ul lui Mircea Bravo. Se pune? 

Cel mai mare defect al tău e overthink-ul. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*