Black Mirror Bandersnatch – chiar e interactiv?

Black Mirror Bandersnatch a apărut de aproape o lună, însă abia acum am decis să îi acord puțină atenție. Deși este un serial bun, nu sunt mare fan Black Mirror pentru că episoadele sale nu au continuitate. Acest lucru e un turn off pentru mine și de multe ori evit să mă uit la el.

Văzând, însă, că internetul a vuit despre episodul interactiv Bandersnatch,  am fost curioasă. Toată lumea îl ridica în slăvi, vorbea de el la superlativ și îl prezenta cu așa mare șoc și entuziasm, încât nici dacă li se propunea să meargă pe Lună nu li părea la fel de interesant.

Black Mirror Bandersnatch – chiar e interactiv?

Din punctul meu de vedere, se cam exagerează. E drept că poți faci anumite alegeri în acest episod. Poți să decizi de tip de cereale să mănânce la micul dejun personajul principal, poți să decizi dacă își ia medicamentele sau nu și multe altele. La prima vedere spui wow, am opțiunea de a alege și, în funcție de alegerile mele, voi determina în ce direcție merge filmul. Fals!

black-mirror-bandersnatch

În realitate, e doar iluzia de a alege. În realitate nu alegi nimic. Dacă era o piesă de teatru, de exemplu, iar tu ca spectator puteai să iei anumite decizii în timpul piesei, atunci parcă era altceva. Atunci, de fapt, se putea numi interactiv. Așa, să ai doar două opțiuni – care, de multe ori, nici nu coincid cu viziunea ta – mi se pare destul de sec.

E drept că e ceva nou, este o idee interesantă, însă până la a fi numit episod interactiv e cale lungă! În plus, deși ai opțiunea de a alege, se reia scenariul până când tu alegeri cealaltă opțiune. Acest lucru mi s-a părut cel mai absurd dintre toate. Dacă tot îmi lași libertatea de a alege, de ce nu respecți alegerea făcută? De ce trebuie să reiau aceeași secvență la nesfârșit?

Un alt lucru care mi s-a părut not that cool a fost faptul că atunci când luai o decizie, era o pauză destul de mare între cadre. Acest lucru numai inedit nu mi s-a părut. E destul de clar că cei de la Netflix au filmat mai multe scenarii (chiar sunt curioasă să aflu câte), și lasă să se vadă doar scenariile alese de tine.

Și, nu în ultimul rând, de ce să fie interactiv? Repet dacă era o piesă de teatru și dacă erai cumva implicat în mod direct în toată treaba asta cu alegerile, atunci chiar mi se părea inedit. Dar așa, ceea ce îmi doresc este să vizionez un serial fără să intervin eu. Fără să știu ce se întâmplă dinainte.

fionn-whitehead-bancdersnatch-black-mirror

Ceea ce s-a întâmplat cu episodul Bandersnatch mi s-a părut doar o strategie smart de marketing. Cunosc numite persoane care s-au abonat la Netflix doar ca să vadă acest episod mai repede. E drept că prima lună e trial și poți să renunți, dar still…Marketing-ul și-a făcut treaba!

În consecință, Black Mirror Bandersnatch nu mi se pare chiar atât de interactiv și atât de inedit. Nu mi se pare deloc wow și intrigant. Pe mine nu m-a mișcat câtuși de puțin acest episod. Mi-am pierdut câteva ore din viață degeaba.

Dacă vreau interactivitate, apelez la trupele de improvizație. Pe lângă interactivitate, ți se oferă și comedie de calitate.

Știu că părerile despre acest episod și despre Black Mirror, în general, sunt împărțite. Voi v-ați uitat la Bandersnatch? Cum vi se pare?

3 Replies to “Black Mirror Bandersnatch – chiar e interactiv?”

 1. Trandafir Mihaela Anabela says: februarie 19, 2019 at 5:05 pm

  Nu.mi suna cunoscut acest serial,probabil este pe un program ce nu este in grila mea la tv….eu una prefer „Cititorii de oase” „Doctor House” seriale ce le vad pe AXN

 2. Lidia H. says: martie 16, 2019 at 2:34 pm

  I agreee!!

  1. madmoiselle says: martie 16, 2019 at 6:47 pm

   ce ma bucur ca mai rezoneza si altii cu mine pe acest subiect 😀

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*