AIA-Proiect-birou-de-proiectare

Fun Fact: Conform cercetătorilor zeusieni, oamenii care citesc mult, au creierul într-o continuă creștere. Iar pentru asta, ei au nevoie de o bibliotecă mare.

Și eu am nevoie de o bibliotecă mare.

Într-o eră în care totul este digitalizat, eu îmi doresc pe strada mea o bibliotecă. Și nu orice fel de bibliotecă, ci una mare și spațioasă. Dacă se poate cu o arhitectură din secolul XIX, cu ferestre mari și design impunător. O clădire care să îți stârnească interes și respect deopotrivă.

De ce îmi doresc o bibliotecă pe strada mea?

Pentru că iubesc cărțile. Îmi place să fiu înconjurată de cărți, nu doar de chips-uri și nutella. Și nu doar că îmi place să fiu înconjurată de cărți, însă îmi place să și citesc. Cărțile nu reprezintă doar niște file frumos tipărite, cu o copertă atractivă pe care să arunci banii în zilele de salar. Reprezintă mult mai mult decât atât. Pentru mine, cel puțin. Cărțile îți deschid drumuri și orizonturi noi. Tot ele te fac om și asigură temelia vieții tale. O temelie tare, pe care nu o poate zdruncina nimeni niciodată. Cărțile reprezintă oaza de relaxare și evadare din cotidian, chiar dacă ai la îndemână zeci, poate chiar sute de filme și seriale.

Cărțile au ceva aparte, au farmec. Și partea cea mai frumoasă este că acel farmec se transmite și la tine. Cu cât citești mai mult, cu atât mai fermecător devii.

Am nevoie de o bibliotecă pe strada mea

Și nu doar în sufrageria mea. Și asta din mai mult cauza faptului că gji37^%$@^FGdjwekDED…

Oh, mă scuzați. Tocmai mi-a picat o carte fix pe tastatură. Iar în timp ce mă ridicam de la calculator pentru a o așeza la loc, a picat tot teancul de cărți pe birou. După ce a sosit Smurdul pentru a recupera frumusețe de blogger de sub dărâmături. După ce mi s-a acordat prim ajutor și după ce mi-am revenit de la această supradoză de cultură, mi-a venit o idee. Să mut toate cărțile într-o altă casă deoarece a mea e clar că este mult prea mică. Bine, exagerez acum, nu voi muta chiar toate cărțile, voi mai lăsa 2-3 cărți de rețete în bucătărie și manualele de instrucțiuni pentru imprimantă și aparatul de cafea. Ăăăă, întrebare. Aceste manuale se încadrează tot la cărți? 🙂

Chiar și dacă nu se încadrează la cărți în mod normal, unii dintre noi le găsesc utile, așa că voi trece peste acest detaliu minor. Să-mi spuneți mie că știți toți să vă curățați espresorul de cafea de calcar și că știți toți gătiți din cap toate rețetele din Univers, căci nu vă cred. Așadar, ideea cu biblioteca este genială.

Spațiu am, creativitate am, idei am – ce îmi mai trebuie? Ah, da. Bani și sfaturi de la specialiști. Pentru asta, apelez la AIA Proiect – Birou de proiectare. La sfaturi, nu bani. Pentru bani merg la o bancă.

aia-proiect-birou-de-proiectare

Nu știu cum sunteți voi, însă mie îmi place să lucrez cu cei mai buni. Reputația lor pentru proiecte de case este excelentă, dovadă și review-urile clienților lor de pe site. Văzând cum lucrează pe partea de proiecte case, mi-am dorit ca AIA Proiect să dea viață visului meu de a construi această bibliotecă. Un proiect de încredere, un partener de încredere!

Aș fi putut apela la echipa AIA Proiect să-mi proiecteze o clădire nou-nouță și să înceapă ulterior procesul de construcție. Dar ce e mai frumos (bine, nu neapărat frumos, ci mai degrabă interesant) să transformi o clădire veche într-o bibliotecă? O clădire plină de istorie și nu doar „patru pereți și-un acoperiș”?! Este adevărat că acest lucru înseamnă mai multă muncă și, implicit, riscuri și multă atenție. Acest lucru nu cred că ar reprezenta un risc pentru echipa AIA Proiect, căci din câte observ, le plac provocările atunci când vine vorba de proiect de casă. Iar îmbinarea visurilor tale și a cunoștințelor lor este specialitatea echipei AIA Proiect.

Biblioteca de pe strada mea doresc să fie o clădire veche din Cluj Napoca. Mai exact, Palatul Szeki de pe malul Șomeșului. V-am spus că biblioteca mea nu este una oarecare, ci este o bibliotecă specială. Mai mult decât atât, are și view. Pentru că da, o carte bună, plus o priveliște relaxantă și o cană de cafea fac cea mai bună echipă care a existat vreodată. Înainte de a discuta cu un arhitect despre compartimentare și design, trebuie să mă asigur că această clădire este suficient de rezistentă și nu necesită alte lucrări de structură.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare

La această bibliotecă oricine are acces, nu contează vârsta, statutul social sau alte detalii. Orice clujean pasionat de lectură ar putea avea acces la biblioteca de pe strada mea dacă spune parola secretă: șieuvreauocarte1234. După cum spuneam, oricine are acces aici. Indiferent că îți dorești să retrăiești amintirile bibliotecii de demult, să te plimbi printre rafturi și să răsfoiești cărțile; indiferent că îți alegi o carte și te retragi îtr-un colțișor să o citești, această bibliotecă te așteaptă cu cărțile deschise.

Nu aș schimba multe în interiorul acestei clădiri – îmi doresc un spațiu cât mai autentic. În plus, o carte poate face orice încăpere să arate de un infinit de ori mai frumos. Poate doar partea de sus a clădirii, adică turnul palatului, să fie transformată într-o mansardă open space, cu hamace și bin beg-uri.

Și oricât de ciudat ar suna, biblioteca de pe strada mea nu va avea WIFI. Desigur, poți veni cu laptopul, poți folosi telefonul mobil din dotare, însă eu doresc să încurajez și să promovez cititul. Internet oricine are, o carte nu prea.

Bineînțeles, încă mai lucrez la această idee. Nu e finisată și sunt curioasă de feedback-ul pe care îl voi primi din partea AIA Proiect. Fiind un birou de arhitectură, cu siguranță voi primi cele mai eficiente sfaturi pentru ca biblioteca mea să fie cât mai aproape de dorința mea.

Ce zici, îmi faci o vizită atunci câd va fi gata? Pornești alături de mine la drum în lumea cărților?

xoxo

Acest articol este scris pentru a cincea probă din concursul SuperBlog.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*