Bani albi pentru zile și mai albe

Fun Fact: Conform cercetătorilor zeusieni, oamenii cu independență financiară au gândire analitică și strategii bine puse la punct. Dacă vrei să apreciezi banii, educă-te financiar, câștigă-i și apoi cheltuie-i. Financiarul se învață prin experiență.

Dacă ai intrat pe această pagină, probabil te interează să afli cum poți economisi bani sau cum să faci bani albi pentru zile și mai albe. Și nu, nu voi apela la titluri precum „5 metode de a optimiza un buget personal” sau „Educație financiară fără profesor”. Nu vreau să te plictisesc cu teorii filozofice și noțiuni științifico-fantastice despre ce înseamnă un buget personal.

scoala-de-bani

Nu îți voi prezenta nici idei despre cum să faci bani peste noapte sau cum să îți iei un apartament în centrul Clujului în 30 de zile. Dacă te aștepți la astfel de idei pentru a te educa financiar, trebuie să te anunț că vei rămâne dezamăgit, căci nu am așa ceva. Dacă aș fi avut soluții magice, acum probabil că aș fi scris acest articol de pe o plajă însorită, cu un mojito în mână (pentru că nu aș fi tastat eu, ci aș fi avut un asistent personal care ar fi făcut asta în locul meu) și mă bucur de soare în timp ce învățam săracii ce înseamnă banii și cum să-i faci pocnind din degete. Dar nu am soluții magice, astfel că scriu de la birou acest articol cu sfaturi din viața unei muritoare de rând.

Pentru o viață echilibrată, investește minim 30 de minute pe zi pentru educație financiară. 

Chiar dacă ești și tu „expert în a cheltui mai mult decât câștigi” atunci e clar că trebuie să faci o oprire la Școala de Bani. Nu este o școală oarecare, ci o școală online înființată de BCR. Școala de bani de la BCR este potrivită și pentru persoanele care au ceva habar despre independența financiară, însă vor să afle lucruri noi.

scoala-de-bani

Înainte de toate, trebuie să faci o analiză. Care este nivelul la care te afli și unde vrei să ajungi. Dacă nu ai răspuns la aceste întrebări, nu prea poți trece la nivelul următor. Știți? E fix ca la Candy Crush. E musai să rezolvi un level pentru a trece la următorul.

Levelul doi este puțin mai complex. Este acel level unde pică mulți. Nu e greu, cum nici Candy Crush-ul nu e neapărat greu. Doar că necesită mai multă răbdare și atenție. Ei bine, la acest nivel trebuie să-ți faci un plan. Să treci pe o hârtiuță lucrurile pe care dorești să le realizezi. Să îți trasezi niște obiective clare pentru a putea trece la al treilea nivel.

Levelul trei mai este numit și planul de bătaie. Nu la propriu, ci la figurat. Aici pui în practică ce ți-ai propus la levelul anterior.

Level patru. Nu mai este și un level patru, dar am scris așa pentru că oarecum vă așteptați să continui cu numărătoarea.

Dacă nu ați înțeles prea bine la ce mă refer, vă exemplific imediat. Se ia una bucată blogger, cu dorințe multe, cu visuri neîmplinite și mai multe și cu un salar normal – nici prea mare, nici prea mic.

scoala-de-bani-bcr

Level 1

Eu sunt part-time blogger. Nu în sensul că scriu pe blog 4 ore pe zi, ci în sensul că nu mă întrețin doar din blog. Dorința mea este să ajung să mă pot întreține doar din blogging. Pe blogul meu am și un To Do List în care mi-am notat toate chestiile pe care îmi doresc să le realizez în viața asta. Această listă include călătorii și experiențe care nu sunt tocmai gratuite. Deci, este necesar să aloc un buget pentru acest lucru, iar pentru asta trebuie să fac economii.

Level 2

Cel mai simplu plan pentru mine este să-mi împart salariul  în 5 plicuri, căci îmi cunosc obiectivele. Un plic pentru chirie și facturi, mâncare, distracție, visuri neîmplinite și cheltuieli neprevăzute. Și mă țin de acest plan.

Level 3

Exersez. Dacă îmi rămân 50 de lei pentru distracție, păi de atât mă distrez. Nu merg în oraș și cheltui până uit de mine și apoi umblu la plicul cu banii de chirie. Sau fac shopping unlimited și apoi mănânc o lună aer. E greu să te educi financiar, însă cu exercițiu și motivație, reușești. Financiarul se învață prin experiență.

Acest articol este scris pentru a șasea probă din SuperBlog 2018!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*