Ajută-mă să nu dispar – cel mai trist roman

ajută-mă-să-nu-dispar-recenzie

Din punctul meu de vedere, Ajută-mă să nu dispar de Petronela Rotar e cel mai trist roman pe care l-am citit vreodată. Ideea cărții este interesantă, însă povestea ei este foarte tristă și așa continuă până la final. În această carte nu există nici un super erou, nici un personaj care să salveze situația, nici un Făt-Frumos.

Ajută-mă să nu dispar m-a dus cu gândul la poeziile lui Bacovia. Triste, apăsătoare, deprimante. Mi-a luat trei zile să citesc acest roman și în tot acest timp m-a cuprins o melancolie de nedescris, iar anxietatea a atins cote maxime.

ajută-mă-să-nu-dispar-libris

Deși povestea Mirei poate fi povestea oricăruia dintre noi, nu am putut empatiza cu ea în totalitate. Bineînțeles, am simțit compasiune pentru ea, dar bagajul ei emoțional m-a depășit. Nu eram pregătită pentru un personaj atât de frivol și de fucked up sau, cel puțin, mă așteptam la o evoluție din partea ei.

Ajută-mă să nu dispar mi-a lăsat un gust amar. E o carte plină de insecurități, singurătate și neîncredere. Odată ce ajungi să citești această carte, îți dai seama că insecuritățile tale sunt infime și aproape inexistente în comparație cu ceea ce trăiește Mira.

ajută-mă-să-nu-dispar-recenzie

Nu mi-a plăcut nici felul în care este structurată cartea. Mi se pare greoi și confuz felul în care autorul trece de la prima parte a cărții la a doua și apoi, la a treia. Nu m-a deranjat atât de mult faptul că personajele comunicau mai mult prin e-mailuri, însă m-a deranjat faptul că puțina conversație dintre personaje nu a fost marcată de linii de dialog.

Un alt motiv care m-a făcut să nu apreciez foarte mult această carte este faptul că Mira nu luptă cu ea însăși. Chiar dacă trecutul ei nu a fost deloc ușor de digerat, tind să cred că oricând ne putem vindeca rănile. Ea alege să se închidă, să se izoleze în loc să apeleze la un specialist astfel că și poveștile ei de dragoste se termină prost.

ajută-mă-să-nu-dispar-review

Nu mi-a plăcut nici felul în care s-a terminat cartea. Dacă va mai exista o continuare, atunci înțeleg. Dacă nu va mai exista o continuare, atunci mă declar oficial dezamăgită.

Dacă ar fi să dau o notă acestei cărți de la 1 la 10, unde 1 este groaznic și 10 e minunat, Ajută-mă să nu dispar ar primi un 5. Cu indulgență!

Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit!

5 Replies to “Ajută-mă să nu dispar – cel mai trist roman”

 1. Loredana Maria says: decembrie 2, 2019 at 9:08 pm

  Mulțumim frumos ptr recenzie nu am citit aceasta carte

  1. Valeria Chertes says: decembrie 3, 2019 at 12:02 pm

   Mulțumim pentru recenzie.

 2. Dorina says: decembrie 3, 2019 at 9:52 am

  Am fost chiar in weekend la, lansarea cartii in Cta. Nu va mai exista o continuare. Iar liniile de dialog intentionat nu au fost puse. Nu am citit-o, mi am cumparat-o si eu. Am inteles ca da, este o carte destul de trista

  1. madmoiselle says: decembrie 3, 2019 at 11:48 am

   Oh, ce păcat că nu există continuare! Sper să-ți placă mai mult decât mi-a plăcut mie!

 3. Roman Nicoleta Ana Maria says: decembrie 4, 2019 at 5:50 pm

  Multumim frumos pentru recenzie!mie nu mi ar place cartea🙋 bine ca I ai facut recenzie!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*