Spune-i și mamei tale!

În această eră a stresului, a vitezei și a lipsei de timp, uităm să ne acordăm câteva clipe pentru noi înșine. Suntem tot mai mult ancorate în activitățile noastre zilnice: facultate, voluntariat, job,alte activități personale și ne plângem că  timpul este insuficient  pentru tot ce ne propunem.

”Nu am timp de sală”, ”nu am timp pentru analize”, ”nu am timp pentru mine” cred că ne sunt destul de cunoscute. Dar știți voi cât este de important o vizită făcută la timp la medic?

13281990_485152695002863_1764565357_nSăptămâna aceasta am fost informată, în cadrul unei campanii realizate de Elena Ciupercă, studentă în anul I la FSPAC, de testul Babeș Papanicolau. Ei bine, deși știam ce înseamnă acest test, la ce este util și la ce perioadă este recomandat să îl faci, am aflat câteva informații noi. Și mi-ar plăcea să le împărtășesc cu voi, poate le considerați utile. 🙂

Virusul HPV îl pot avea atât femeile cât și bărbații și sunt aproximativ 100 de tipuri de HPV, însă cele mai importante sunt 16, 18, 31, 45, 56. Factorii care pot provoca această infecție sunt fumatul, factorii genetici ( mamele, bunicile), femeile care au dat naștere mai multor copiii, o viață sexuală activă ori parteneri multiplii.

Un lucru nou pe care l-am aflat este faptul că acest test nu depistează dacă ai cancer, ci verifică starea celulelor la nivel de col uterin. Ținând cont că suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea de cancer de col uterin, este recomandat să mergem să ne facem testul Papanicolau o dată sau de două ori pe an, în funcție și de recomandarea medicului ginecolog.

Este vital  să înțelegem importanța acestui test deoarece este mai ușor de prevenit decât de vindecat. Vă încurajez, fetelor, să vă acordați câteva momente pentru a vă face acest test. Nu este nimic complicat și nu costă foarte mult. Ba chiar am înțeles că există clinici unde poate fi făcut gratis. Și cel mai important, răspândiți această informație celor dragi vouă. Mergeți la mamele voastre, la prietene (în cazul în care au 18 ani împliniți), colege, mătuși sau bunici. Acesta este și mesajul principal al campaniei. ”Spune-i mamei tale să și-l facă!”

Eu am sunat-o deja. Tu când o suni? 😀

 

 

 

2 Replies to “Spune-i și mamei tale!”

  1. Felicitări pentru articol. Da, din păcate nu conştientizăm importanţa acestor teste…

Leave a Reply